Lannoite- ja siemensäkkikeräys

Reilu Teko - säkkikeräys 2020 on käynnissä 31.8.2020 saakka

 

Reilu Teko –säkkikeräys 2020

 

Viljelijät voivat jälleen viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen Alajärvellä ja Lehtimäellä.

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. Vuonna 2020 nostamme erityisesti esille nuorten kesätyöllistämisen merkitystä sekä niitä ympäristötekoja, joita maanviljelijät tekevät tuodessaan maatalousmuovia keräykseen. Viljelijät voivat viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen heti, kun paikallinen piste avataan.

Keräys toteutetaan siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat paikalliset 4H-nuoret, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 31.8.2020 saakka.

 

Keräykseen kelpaavat säkit

Keräykseen voi jättää Yaran 25 kg, 40 kg, 650 kg ja 700 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit sekä Hankkijan rehusuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska he eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

 

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

 

Säkkikeräys tarjoaa nuorille kesätöitä

Alajärven 4H-yhdistys työllistää muutamia nuoria hoitamaan säkkien keräyspisteitä. Valtakunnallisesti nuoria työllistyy noin 200. Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen lähes 40 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa.

Vuonna 2020 Reilu Teko nostaa erityisesti esille nuorten kesätyöllistymisen mahdollisuuksia, kun koronaepidemian vuoksi moni nuori on menettänyt jo sovitun kesätyöpaikkansa. Nuorisojärjestönä 4H:lla on vastuu tehdä oma osansa nuorten työllistämisessä.

- Nuoret saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta, ja monelle se on ensimmäinen kesätyö. Varsinkin näin poikkeusaikoina, kun nuoret ovat huolestuneita tulevaisuudesta ja omasta kesätyöllistymisestään, Reilu Teko tarjoaa nuorille monella paikkakunnalla mahdollisuuden ansaita omaa rahaa, painottaa järjestöpäällikkö Aino Tonttila Suomen 4H-liitosta.

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Alajärven 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Rahoitukseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännenagro, Lantmännen Feed, Raisioagro,Tilasiemen Oy ja Lassila & Tikanoja.

 

Keräyspisteet:

Alajärvi: Sairaalatie 28, Alajärvi.
Halpa-Hallilta terveyskeskuksen suuntaan, oikealla puolella tietä, piha-alue.

Lehtimäki: Koniaho, Lehtimäki, Ajo-ohje: Keskikylästä Länsikylän suuntaan n.3 kilometriä kääntyy vasemmalle, 100m Länsikyläntiellä oikealla puolella tietä kohti Koniahoa.

Kohteissa on kyltit: Lannoite- ja siemensäkkikeräys. 

 

Ilmoita säkkien määrä tekstiviestillä:

Alajärvi: 044 297 4606 / Krista Savola
Lehtimäki: 050 380 1188 / Liu Eteläaho