Satosankarit -marja-asema

HUOM: Satosankarit-marja-asemat pitävät välivuoden, eli emme vastaanotoa marjoja syksyllä 2023. Hyvää syksyä =)

4H:n Satosankarit työllistää nuoria marjojen ostajina, kannustaa nuoria myös keräämään marjoja

Tänä vuonna 4H-järjestön Satosankarit-toimintamallissa on mukana 40 marjoja vastaanottavaa asemaa ympäri Suomea. 38 4H-yhdistystä työllistää paikallisia nuoria marja-asemilla, joilla ostetaan ja välitetään kotimaista puolukkaa. Lehtimäellä Satosankarit-marja-asemaa pyörittää Alajärven 4H-yhdistys.

Suomen 4H-liiton Satosankarit ostaa ja välittää metsämarjoja ja työllistää nuoria. Paikalliset 4H-yhdistykset toimivat marja-asemaa pyörittävien nuorten työnantajina. Nuoret voivat toiminnassa saada myös lisätienestiä työllistämällä itsensä metsämarjoja keräämällä. Yhdistykset järjestävät perehdytystä ja neuvontaa marjoja kerääville nuorille. Satosankarit-brändin alla toimii 40 4H-yhdistysten ylläpitämää marja-asemaa ympäri Suomea.

Vuonna 2020 Satosankarit-toiminnassa työllistyi 500 nuorta. Lisäksi Satosankarit-toiminnassa innostettiin kaikenikäisiä suomalaisia metsään poimimaan luonnonmarjoja.

“Tavoitteena on, että jokainen mukana oleva 4H-yhdistys työllistäisi 1–2 nuorta marjanostoon sekä oheistoiminnan esimerkiksi marjaretkien järjestämiseen. Oheistoiminnalla kannustetaan erityisesti lapsia ja nuoria metsään poimimaan marjoja. 4H-yhdistyksissä tehdään arvokasta työtä lasten ja nuorten luontosuhteen rakentumisen ja uusien marjanpoimijoiden kasvattamisen eteen ”, Suomen 4H-liiton aluejohtaja Heli Hietala kertoo.

Puolukan osto alkaa elo–syyskuun vaihteessa. Marja-asemat ostavat tänä vuonna vain puolukkaa, sillä mustikanosto peruuntui kuivuuden ja siitä seuranneen huonon mustikkasadon takia. Maa- ja metsätalousministeriö tukee Satosankarit-toiminnan marja-asemia Suomen 4H-liitolle myönnetyllä erityisavustuksella. 4H:n saama erityisavustus jakaantuu vuosille 2020 ja 2021.

4H-järjestö on pyörittänyt metsämarjojen osto- ja välitystoimintaa jo useiden vuosien ajan. Kesästä 2020 eteenpäin toiminta on keskittynyt Satosankarit-toiminnan alle.

Lisätietoja paikallisesta Satosankarit-toiminnasta:

Mari Kaunisto

0442974606

mari.kaunisto@4h.fi

Suomen 4H-liitto / Lassi Karvonen
Suomen 4H-liitto / Tiina Rinne
Suomen 4H-liitto / Lassi Karvonen